Špeciálna PechaKucha Night s top grafickými dizajnérmi

01.09.2012 Trnava

Trnava 1. septembra (TASR) – Ďalšie pokračovanie originálneho projektu PechaKucha Night s poradovým číslom 5 bude zamerané na grafický dizajn a venované členom medzinárodnej poroty Trienále plagátu Trnava (TPT) 2012. Významní výtvarníci a teoretici prídu do mesta začiatkom septembra, aby rozhodli o víťazoch prestížnej svetovej súťaže tvorcov plagátu. V stredu 5. septembra dostanú príležitosť na PechaKucha Night predstaviť svoje myšlienky, názory a pozorovania.

Medzi hosťami večera v Synagóge, centre súčasného umenia na Halenárskej, ktorá je súčasťou Galérie Jána Koniarka, by sa mali objaviť rektor Vysokej školy výtvarných umení Stanislav Stankoci, architekti Pavol Choma a Martin Kubina i členovia poroty fínsky grafik a umelecký riaditeľ jedného z najväčších škandinávskych vydavateľstiev Pekka Loiri, poľský kritik a kurátor Zdzisław Schubert, francúzsky grafik François Caspar či profesor grafického dizajnu v Brne Jan Rajlich mladší. Z ďalších hostí uvidia návštevníci aj autorky ceny Trienále plagátu Trnava z ateliéru 3v1 Ľubicu Segečovú a Silviu Jokelovú, autorku vizuálu tohtoročného trienále Ivanu Palečkovú, ktorá bude sa prezentovať s Martinom Mistríkom.

Súčasťou programu budú aj prezentácie grafického dizajnéra Ondreja Gavaldu, dvojice architektov Pavol Choma a Martin Kubina, ako aj kurátora trienále a zároveň šéfredaktora časopisu Designum Roberta Parša. Všetci dostanú 20 krát 20 sekúnd. Princípom PechaKucha Night je totiž rýchla prezentácia. Formát umožňuje či skôr nakazuje vo svižnom tempe sa predstaviť verejnosti, pričom na každú projekciu má autor 20 sekúnd, čo publikum prísne stráži. Toto časovanie má preveriť ich schopnosť zaujať diváka, a pritom ho niečomu naučiť alebo ho s niečím oboznámiť. K tomuto špeciálnemu pokračovaniu pripravilo kreatívne štúdio Provocation Bureau pre organizátorov akcie 20 ručne vyrobených plagátov.

PechaKucha Night vol. 5 organizuje OZ Publikum.sk v spolupráci s Galériou Jána Koniarka v Trnave ako sprievodné podujatie Trienále Plagátu Trnava 2012. Ôsmy ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov sa uskutoční v termíne od 9. novembra 2012 do 3. februára 2013. Vďaka záštite Medzinárodnej rady organizácií grafického dizajnu ICOGRADA sa TPT zaradilo medzi podobné medzinárodne uznávané udalosti plagátu v Brne, Chicagu, Lahti a Mexiku.
 

Vyberte región